Hem | Blåbär | Beställ/Kontakt | FAQ

Dr. Blåbär FAQ

Använder ni inte något konserveringsmedel?

Nej, produkterna är helt utan konserveringsmedel (E-nummer).

Varför har min flaska en ”buckla”?

Då innehållet värms (pastöriseras) ökar vätskan i volym, när den sedan tappas på flaska och kyls ner till minskar den. Om flaskan sedan ställs i kylskåp minskar vätskan ytterligare i volym och då kan ibland en ”buckla” uppstå. Detta kan även ske under transport, speciellt vintertid då det är kallt ute. Det påverkar absolut inte kvalitén på produkten. Andra pastöriserade produkter som tappas på PET flaska får samma påverkan på formen.

Vad menas med *lättpastöriserad”?

För att behålla så mycket som möjligt av de nyttiga ämnen en flaska Blåbär innehåller har vi valt att pastörisera på låg temperatur (70-72 grader). Många producenter väljer att ”helpastörisera” vilket innebär att produkten värms upp till betydligt högre temperaturer.

Vadå 287 blåbär, räknar ni?

Ja. När produkten togs fram visade det sig att vårt innehåll av blåbär var exakt 287st. vilket motsvarar 40% av innehållet i flaskan.

Vart kommer era blåbär ifrån?

Alla blåbär upphandlas ifrån mellannorrland nästan uteslutande från Jämtland och Härjedalens län.

Varför från Norrland?

Norrländska bär innehåller ofta mer antioxidanter. Det sägs att ju kärvare klimat desto högre ORAC- värde (antioxidantvärde). Detta brukar också påverka smaken, jämför t.ex. Svenska jordgubbar med utländska.

Är det någon risk att bären är plockade av utnyttjade, illa behandlade utländska arbetare t.ex. från Thailand?

Nej, vi köper alla våra bär från seriösa företag på bärmarknaden, alla har en tydlig etisk profil för inköp och hantering av bär.

Vad är fria radikaler och varför behöver man neutralisera dem?

Fria radikaler finns i kroppen och skapas av bland annat cigarettrök, alkohol, koloxid och UV-strålning. Din kropp producerar dessutom extra mycket fria radikaler om du är stressad. De fria radikalerna bidrar till åldrande genom att de dödar cellerna, förändrar vårt DNA och försvagar immunförsvaret. Antioxidanter har förmågan att neutralisera de fria radikalerna. Antioxidanterna är kroppens egna livvakter!

Min son på 5 år vill också prova. Vilken dryck ska jag rekommendera till honom?

Blåbär naturlig vassle är en utmärkt produkt för barn, jämför med en mjöldryck fast med bär. Den är också ett utmärkt alternativ till vällingprodukter.

Annars passar vår Blåbär Naturlig Mix (innehåller endast Blåbär, honung, Mullbär och källvatten) din son. Tänk dock på att blåbär påverkar magen och att man (även) som barn inte skall överkonsumera. Kom också ihåg att även honung är en typ av socker.

Blåbär Naturlig Vassle (Whey) är det bara för de som vill bygga muskler?

Vår Blåbär Naturlig Vassle är bra för alla som behöver ett extra proteintillskott, återhämtning efter träning är bara ett exempel. Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror, fett, mineral och en relativt låg halt av laktos. Vassle anses ha det bästa upptaget och biologiska värdet av alla proteinkällor.>
Blåbär Natural Whey kan användas som måltidsersättning vid viktminskning/viktkontroll. Den kan också användas som tilläggsdryck för de som vill gå upp i vikt.

Hur pigg blir man av en Blåbär med guarana?

Det är väldigt olika, guarana är ett naturligt koffein och liksom med kaffe reagerar vi alla olika, oftast beroende på vana. Mängden guarana i en flaska Blåbär motsvarar ungefär en kopp starkt kaffe.

Vad menas med ”icke animaliskt” taurin?

Naturligt taurin är en produkt som finns i animalier. Vårt taurin är därför kemiskt tillverkat.

Blåbär och GI går det ihop?

Blåbär (bäret) har ett mycket lågt GI. Vårt sötningsmedel honung har ett lägre GI än socker men är ändå relativt högt. Honung ger dock inte de blodsockertoppar som man ser med vanligt socker. Honung upplevs också ungefär dubbelt så sött som vanligt socker, vi behöver därför inte använda lika mycket för att uppnå samma sötma.

Varför använder ni honung som sötningsmedel?

Honung har använts av människan i 1000 tals år, det sker hela tiden forskning om honungens inverkan på olika delar av kroppen. En anledning att använda honung är att vi behöver använda ungefär hälften så mycket jämfört vanligt socker för att uppleva samma sötma.
Honung innehåller också vitaminer, mineraler och antioxidanter, även om det är i små mängder.

Hur många kalorier innehåller en flaska Blåbär?

Blåbär – Natural mix och Blåbär Guarana + Taurine innehåller ca 65kcal per 100ml dryck.
Blåbär – Natural Whey innehåller ca 70kcal per 100ml. Ca 50 av dessa kalorier kommer från blåbär oavsett vilken flaska du väljer.

Något just du vill fråga om våra produkter eller ingredienser?

Skicka din fråga till:
info@drinkblabar.com